Tüketici Hakem Heyetlerine Tüketici Başvurusu Nasıl Yapılır?

tüketici heyetine başvurma, tüketici heyetinin etkileri, tüketicinin hakem heyetine başvurma durumu

Almış olduğunuz mal da herhangi bir ayıp ya da kusur bulunuyorsa ilk olarak malı satın aldığınız kişi ya da kişilerle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Karşı taraf sorumlulukları yerine getirmiyor ve sorunu çözemiyorsanız, mal ya da hizmeti satın aldığınız bölgede bulunmakta olan tüketici sorunları hakem heyetine ya da tüketici mahkemelerine başvuru da bulunabilirsiniz. Tüketici hakem heyetine başvuru nasıl yapılır? Sorusuna cevap verecek olursak; Şikâyet konusunu içermekte olan belgeler ve dilekçe ile şahsen ya da posta ile başvuru da bulunabilirsiniz. Yazılı dilekçeniz de bulunması gerekenler ise;tüketici heyetine başvurma, tüketici heyetinin etkileri, tüketicinin hakem heyetine başvurma durumu

  • Satın almış olduğunuz hizmet ya da malın ne olduğu hakkında detaylı bir bilgi ve özellikleri,
  • Malın hangi tarihte teslim edildiği ya da hizmetin ne zaman ve nerede verildiği,
  • Ödediğiniz para miktarı,
  • Sorunun hangi konu hakkında olduğu,
  • Hizmet sağlayıcı ya da satıcıya durumu ilettiğiniz taktirde neler ile karşılaştığınız,
  • Ne yapılmasını istediğiniz bulunması gerekmektedir.

Hangi Hakem Heyetine Başvurulmalıdır?

Tüketici hakem heyetlerine yapılmakta olan başvurular, tüketicilerin bulunduğu yerin ya da tüketici işleminin gerçekleştiği noktada ki tüketici hakem heyetlerine yapılmaktadır. Başvuru da bulunabilecek herhangi bir tüketici hakem heyetinin kurulmuş olmaması durumunda tüketiciler ilçe kaymakamlığına şahsen başvuru da bulunabilirler. Yapılmakta olan bu başvurular, bakanlıkça belirlenmekte olan şartlar gereği kaymakamlıklar tarafından tüketici hakem heyetlerine gönderilmektedir.

Hakem Heyetine Başvurma Riski

Birçok ilde bulunmakta olan hakem heyetlerine başvurmak tamamen ücretsizdir. Fakat bu durum hakem heyetlerine başvurma riski konusunda yeteri kadar etkili olamamaktadır. Yapmış olduğunuz başvuru hakem heyetlerince kabul görürse, karşı tarafın verilen bu karara tüketici mahkemesi huzurun itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Yapılan bu itiraz sonucu eğer hakem heyeti sizi haksız bir durumda bulur ise avukatlık minimum ücret tarifesince nisbi bir miktar üzerinden vekâlet payı ödemeniz gerekebilmektedir. Eğer tüketici mahkemelerinde herhangi bir duruşma olmaksızın karar verilirse; tüketicinin vermesi gereken vekâlet miktarı dilekçe yazma miktarı ile sınırlandırılmaktadır. Bu ücretin tüketici tarafından değil de hazine tarafından verilmesi, tüketicilerin hak aramaya yöneltilmesi bakımından oldukça yerinde bir davranış olurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir