Kadın iç üreme organlarındaki enfeksiyondan kaynaklanan bu hastalığın ciddi sonuçları olabilir; fallop tüpleri üzerindeki zararlı etkileri kısırlığa yol açabilir. Buna rağmen, korunmak için olduğu gibi, hastalığa yakalanmış bile olsanız, doktorunuzun verdiği tedavinin etkilerini artırmak için de yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır.
Pelvik enflamatuar hastalık, rahim ağzını, rahim zarını, fallop tüplerini, yumurtalıkları veya rahim, idrar torbası ve bağırsakların çevresindeki dokuları etkileyebilir. Klamidya ve gonore dahil olmak üzere pek çok bakteri bu hastalığa yol açabilir. Bu enfeksiyonu taşıyan biriyle cinsel ilişkiye girdikten veya doğum, düşük veya kürtajdan sonra ortaya çıkabilir. Başta çok eşliler olmak üzere, genç ve cinsel olarak aktif kadınlarda ya da rahim içi aracı kullananlarda da riski ortalamanın üzerindedir. Bazı durumlarda hastalığın nedeni bulunamaz. Uygun tedavi yapılmadığında enfeksiyon tekrarlayan ağnlara yol açabilir ve fallop tüplerini bloke ederek kısırlık, dış gebelik veya erken doğum riskini artırabilir.
Belirtiler
Etkilenen bölgeler genellikle hassas ve iltihaplı olsa da, bazen hiçbir belirti olmayabileceği gibi, çok az veya belli belirsiz semptomlar da görü bilir. Ağrılı, aşın kanamalı veya düzensiz âdet, iki âdet arası kanama, olağandışı bir vajinal akıntı sırt ağrısı, ateş veya mide bulantısına yol açabilir Avnı zamanda, aralıklı veya sürekli olmak iizere, alt kann bölgesinde ağrı veya hafit bir sızı da his sedebilirsiııiz. Cinsel ilişkiye girmek acı verebilir.
Bunu biliyor muydunuz?
Sağlıklı beslenme ve etkili stres yönetimi bağışıklık sistemini güçlendirir, düzenli egzersiz de kan dolaşımını yükseltir. Böylece enfeksiyon oluşumu güçleşir.
Korunma
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma riskinizi, yalnızca tek ve sağlıklı bir eşle cinsel ilişkide bulunarak azaltabilirsiniz. İkiniz de daha önce cinsel ilişkiye girmediyseniz hiç risk yoktur. Aksi takdirde, kullandığınız herhangi bir doğum kontrol yöntemine prezervatifi de ekleyerek enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz. Bu, yakın bir zamanda bir düşük veya kürtaj geçirdiyseniz daha da önem kazanır. Eğer prezervatif kullanmıyorsanız, her yıl klamidya ve gonore enfeksiyonları (ve aynı zamanda HIV) testleri yaptınn. Eğer rahim içi aracınız varsa, alternatif bir doğum kontrol yöntemi kullanmayı düşünebilirsiniz.
Karnı kuvvetlendirmek
Dizleriniz bükük ve ayaklarınız hafif aralıklı bir şekilde sırtüstü uzanın. Ellerinizi kaburgalarınızın üzerine yerleştirin, derin nefes alıp verin. Sonra kollarınızı gererek iki yana açın, kalçanızı sıkın ve karın kaslarınızı içeriye doğru çekin. Beliniz yere değene kadar buna devam edin ve hareketi tekrarlamadan önce birkaç saniye dinlenin. Bu egzersize günde iki kez beşer hareketle başlayın, günde iki kez yirmişer harekete kadar artırın.
Tedavi
Hem siz, hem de cinsel ilişkide bulunduğunuz kişi enfeksiyonu atlatana kadar tıbbi tedavi görmeli ve korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Öngörülen tıbbi tedavinin yanı sıra aşağıdaki doğal ilaçlan da kullanın.
Isı: Karın ağrısı çekiyorsanız hafifleyinceye kadar dinlenin. Kan ve lenf dolaşımını artırarak pelviste kan, lenf ve doku sıvısı birikimini azaltmak için kamınızın üzerine sıcak su dolu bir termofor veya elektrikli yastık koyun. Ya da suyuna altı-sekiz damla biberiye, servi ağacı veya nane yağı damlatılmış ılık bir banyo yapın. Daha sonra, kendinizi daha iyi hissettiğinizde, her seferinde 10′ar dakika olmak üzere, önce ılık, sonra soğuk, sonra tekrar ılık küvet içinde oturmayı deneyin.
Bitkisel ilaçlar: Ekinazya ve geven bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. İkisinden birini çay, tentür veya tablet şeklinde alabilirsiniz. Papatya ve zufa otu çaylarının rahatlatıcı ve ağrıkesici etkileri olabilir.
Beslenme: Enfeksiyona karşı direncinizi, çinko, folik asit, flavonoid ve A, B, D ve E vitaminleri bakımından zengin, sağlıklı bir beslenmeyle artırın. İşlem görmüş yiyeceklerden uzak durun ve alkol ve kafein tüketiminiz fazlaysa azaltın, çünkü her iki madde de bağışıklık sisteminizi, B vitamini ve çinko seviyelerinizi zayıflatır. Antibiyotik kullanıyorsanız, sindirim sistemi üzerindeki istenmeyen etkilerini önlemek için her gün canlı kültürle mayalanmış yoğurt yiyin.
Egzersiz: Kendinizi yeterince iyi hissediyorsanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve pel-viste kan dolaşımını düzenleyerek hastalıktan etkilenen bölgeye daha çok savaşçı hücre göndermek amacıyla düzenli egzersiz yapın. Karın (kutuya bakınız) ve sırt egzersizleri pelviste birikimi azaltmaya yardımcı olur. Mekik çekmek ve yoga egzersizleri de fayda sağlar.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?
- Belirtilerin pelvik enflamatuar hastalığa işaret ettiği tüm durumlarda.