Laparoskopik Nefrektomiyi Yakından Tanıyın

İlk kez canlı bir vericiden bir böbreğin laparoskopik olarak çıkarılmasına 1995 yılında başlanmış olup, dünya ve ülkemizde daha yaygın hale gelmektedir.

Acıbadem Sağlık Grubu organ nakil merkezlerinde her donöre yaygın olarak laparoskopik nefrektomi, kapalı teknik veya laparoskopik donör nefrektomi (LDN) adı verilen bir teknik uygulanmaktadır.

Kapalı Nefrektomi Nasıl Kullanılır?

Böbrek bölgesinde 15-20 cm’lik kesilerle açık ameliyat yapılır. Kapalı ameliyatlarda bu kesi yerine vücuda 1 cm’lik bir kesiden kamera yerleştirilir.

Dört tür laparoskopik nefrektomi vardır.

Tam laparoskopik nefrektomi,

Manuel nefrektomi,

Tam retroperitonoskopik nefrektomi,

Manuel retroperitonoskopik nefrektomi,

Kapalı yöntem ile karın boşluğuna yerleştirilmiş 1 cm çapında özel bir oda kullanılarak gerçekleştirilir. Böbrek vericiden kapalı bir şekilde çıkarılırken endoskopik aletlerle veya cerrahın bir elini karın boşluğuna sokarak (manuel yardımla yarı endoskopik teknik) operasyon tamamlanabilir. Manuel laparoskopik nefrektomi, bazı yönlerden tam laparoskopik nefrektomiden farklıdır. Manuel nefrektomide yapılan göbek altı kesi, tam laparoskopik tekniğe göre kesi yeri (göbek altı, medyan ve 8-10 cm uzunluk) nedeniyle kozmetik bir sorun teşkil etmektedir.

Tam bir laparoskopik donör nefrektomisinde karın ağrısına neden olmayan yerlerde küçük cerrahi kesiler yapılır. Manuel yardım durumunda, cerrahi bölge daha geniştir ve görünür bir lokalizasyonu vardır.

Kapalı nefrektomi kimlerde kullanılır?

Normal şartlar altında, açık nefrektomi yapılan tüm hastalara kapalı donör nefrektomi ameliyatı uygulanabilir. Nadir durumlarda, özel olarak başlatılan bir işlem açık olana dönüştürülebilir.

Kapalı nefrektominin riskleri nelerdir?

Kapalı nefrektomide görülen komplikasyonlar, açık nefrektomiye göre daha az ve daha ciddidir.

Kapalı nefrektomi ameliyatlarının riskleri arasında; Kanama, dalak veya bağırsaklarda hasar, büyük damarlarda pıhtılaşma, pulmoner emboli (pulmoner emboli) ve hatta küçük ölüm nedeniyle yeniden ameliyat riski vardır. Kısaca açık cerrahi ile görülebilecek riskler daha hafif laparoskopi ile görülebilmektedir.

Kapalı nefrektomi sonrası süreç nasıl hissedilir?

Kapalı böbrek çıkarılması, cerrahi kesiler küçük olduğu için şiddetli karın ağrısına neden olmaz. Ağrı az da olsa hastanın koluna basabileceği bir düğme verilir ve ağrı çekerken kendi kendine ağrı kesiciler uygulayabilir.

İlk gün yavaş yavaş sıvı gıda almaya başlarlar. İlk gün hastadan yürümesi istenir. Donör genellikle ikinci veya üçüncü gün eve gidebilir.

Hastadan ameliyat sonrası ilk iki hafta 5 kg’dan fazla kaldırmaması istenir. Bu dönemde aktivite seviyenizi kademeli olarak artırmanız önerilir. İki hafta sonra, daha önce yapılan olağan aktiviteleri tamamen gerçekleştirmek mümkün olacaktır.

Taburcu olduktan bir hafta, bir ay, altı ay ve bir yıl sonra muayeneye girmesi istenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir