Gıdaların vücut tarafından sindirilmeyen ve ya yavaş sindirilen bölümleri olan besin lifi suda çözünen ve çözünmeyen olarak ikiye ayrılmaktadır. Suda çözülemeyen besin lifi daha uzun süre tok tutuyor ve vücudun gıdalardan alınan vitamin ve mineralleri daha hızlı emmesine yardımcı oluyor. Suda çözünmeyen besinlerin lifi ise dışkının bağırsaklardan daha çabuk biçimde geçmesini sağlayarak bu sayede toksinlerin atılma sürecini hızlandırmaktadır. Kabızlık ya da ishal gibi sindirime bağlı sorunlardan korunmak için her iki besin lifini de eksiksiz olarak almalısınız. Kabızlığa ne iyi gelir sorusuna ise ilk cevap ise, besin lifi bakımından zengin bir beslenme şeklidir. Bazı ilaçlarla kabızlık geçici olarak giderilebilir ancak bu ilaçlar kalıcı bir çözüm sunmuyor ve uzun süre kullanımda bağırsak tembelliğine neden olur. Besin lifi bakımından zengin olan; buğday, ceviz, karalahana, çavdar, lahana, fasulye, kereviz, kepekli tahıllar, muz, kuru erik, elma, armut, çilek, kivi, kaju fıstığı ile fındık gibi besinleri dengeli olarak tüketerek kabızlığı önlenebilir.
Kabızlık ile Su Tüketiminin Önemi
Dışkının bağırsaklardan kolay geçmesi için belli bir kıvamda olması gerekiyor. Bu kıvam, besin lifi dışında büyük oranda tükettiğimiz su oranıyla yakından alakalıdır. Yeteri kadar su içmiyorsanız dışkı sertleşir ve özellikle bağırsaklardan geçmesi zorlaşacaktır. Bunu önlemek için uzmanların önerisi günde 8 su bardağı su içilmesi egrekmektedir. Bunun yanı sıra sulu meyve ve ya sebzeler tüketerek, bitkisel çaylar içerek vücudunuzdaki su oranını arttırmanız mümkündür.
Faydalı Bakteriler ile Sindirim Şekli
Sağlıklı bir sindirim bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerin sayısına bağlı olarak değişir. Bağırsaklardaki bu bakteriler gıdaların parçalanmasına ve sindirilmesine yardımcı oluyor. Bakteri sayısı azaldığında sindirim zorlaşıp kabızlık görülebiliyor. Yoğurt ile probiyotik gıdalar gibi bu bakterilere destek olmakta ve sayılarının azalmasını önlemektedir. Özellikle de antibiyotik kullananların kabızlıktan korunmak için daha çok yoğurt tüketmeleri öneriliyor.
Kabızlığa İyi Gelen Çaylar İse;
Bazı bitki çayları müshil etkisi yaratarak kabızlık için geçici bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Sinameki başta gelmek üzere kekik, nane ile rezene çayları kabızlığa karşı önerilir. Ancak bu tarz çayların uzun süreli tüketimi bağırsak tembelliğine sebep olmaktadır.