İşitme Kaybının Nedenleri ve Tedavisi

işitme kaybı nedenleri, işitme kaybı tedavisi, işitme kaybı neden olur

Her yaştan insan için büyük önem taşıyan işitme, karmaşık bir süreçten kaynaklanmaktadır. İyi bir işitme için kulak zarının sağlam olması, orta kulağın östaki borusu, orta kulağı örten mukoza denilen mukoza zarı ile iyi havalandırılması ve kemikçik zincirinin tam olması gerekir. ve mobil. Bu süreci etkileyen faktörler işitme kaybına neden olur.işitme kaybı nedenleri, işitme kaybı tedavisi, işitme kaybı neden olur

Kulak zarı nedeniyle işitme sorunları

Kulağa dışarıdan içeriye bakıldığında, dış kulak kanalı ile orta kulak arasında yer alan ve ses dalgalarıyla titreşen bir organ görevi gören kulak zarı, kendisiyle yakın temas halinde olan çekiç kemiğini harekete geçirir. . Timpanik zarın en yaygın sorunu yırtılma veya perforasyondur. Bir yaralanmanın sonucu olabilir veya önceki bir orta kulak enfeksiyonundan sonra gelişebilir. Orta kulağın diğer yapıları sağlıklıysa, kulak zarının yırtılmasına bağlı olarak maksimum 35-40 dB (yani 5-40) işitme kaybı gelişir. Sadece kulak zarına müdahaleler vardır. Çok basit ve küçük bir yırtık ise kendiliğinden iyileşmesi daha olasıdır. Ancak 2 ila 3 hafta içinde iyileşmeyen büyük yırtıklar, yırtıklar veya delikler cerrahi olarak iyileştirilmelidir.

Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat!

Orta kulak işitme kaybına neden olabilecek birçok durum vardır ve ilki orta kulak iltihabıdır. Özellikle çocukluk çağında çeşitli nedenlerle orta kulağın havalanması bozulabilir ve buna östaki borusu kaynaklı enfeksiyonlar da eklendiğinde seröz otitis media adı verilen hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle ağrıya neden olmadığı için işitme kaybı olarak kendini gösterir ve ebeveynler, çocukları söylenenleri tekrar ettiğinde veya TV çok yüksek olduğunda işitme kaybı yaşarlar. Bu hastalık grubunun tedavisi esas olarak ilaçlarla yapılır ve genellikle antibiyotik tedavisine uygundur. Arıza durumunda orta kulak boşluğunu havalandırmak ve orta kulakta biriken iltihabı boşaltmak için kulak zarına havalandırma tüpleri takılır. Diğer akut otitis media genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilir ve işitme kaybı da iyileşme ile düzelir. Kemikler sağlam ise orta kulak enfeksiyonlarından kaynaklanan işitme kaybı oranı @ civarındadır.

Kulak enfeksiyonlarının bir sonucu olarak kalan durumlar

– Kulak zarının delindiği ve kemiklerin sağlam olduğu durumlarda,

– Kulak zarının delinmesi ve kemiklerin hasar görmesi durumunda kemiğin hareketinin kaybolması,

– İltihabın kulakta (kulak kepçesi) derinlere yerleştiği kronik hastalıklar,

– kulak kemiğine zarar veren kolesteatom adı verilen kronik ve tehlikeli hastalıklar,

– Kemikçik zincirinin koptuğu veya çalışamadığı durumlarda işitme kaybı `’lara kadar çıkabilmektedir.

Tüm bu durumlarda asıl amaç, iltihabı tekrar etmeyecek şekilde temizlemek, orta kulağı yeniden yapılandırmak, kemikleri onarmak veya çeşitli yöntemlerle (protez kullanarak) işitsel iletimi sağlamak ve kulak zarını onarmaktır. Tecrübeli ellerde bu işlemlerin başarısı çok yüksektir.

Hamilelikteki enfeksiyonlar işitme kaybına neden olabilir

Duyusal işitme kaybı doğuştan veya sonradan kazanılmış olabilir. Genellikle doğuştan gelen işitme kaybının genetik nedenleri vardır. Ayrıca annenin hamilelik sırasında kullandığı enfeksiyonlar ve ilaçlar da işitme kaybında etkili olabilir. Edinilmiş – bir çocuğun erken dönemde sahip olduğu enfeksiyonlar. (bu bir faktör, özellikle menenjit). Bu tip işitme kaybı kısmi ise, işitme cihazı total ise biyonik kulak kullanılır. İşitme organı yaşlandıkça, işitme cihazı ile desteklenen yaşlılıkta işitme bozukluğu meydana gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir