Annelik heyecanı yaşayan kadınlar 9 ay boyunda stresli ve heyecanlı olurlar. Anneler ile birlikte baba adayları da eşleri için oldukça hashas davranır ve ne yapacaklarını şaşırırlar. Hamilelik dönemlerinde belli başlı şeylere dikkat edilmesi gerekmektedir. Ay ay onları sıralayacak olursak…
İlk 3 ay
Gebeliğin başlangıcında embriyo rahim duvarına tutunmaya çalıştığı için bir takım yan etkiler göstermektedir. Halsizlik, yorgunluk, uykulu haller, göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı, karında şişkinlik en belirli görünen etkilerdir. Bu durumlarda anne adayının vitamin alması gerekmektedir. Yediğimiz gıdalar vitaminleri almamıza yeterlidir anca folik asit gıdalar ile alınamayabilir. Bu nedenle anne adayının folik asit desteği alması gerekmektedir. Aslında genel olarak folik asitin gebelikten yaklaşık 3 ay önce alınması daha yararlı olur, ama gebelik beklenmedik bir dönemde de gelebileceği için anne adayları buna dikkat etmemektedirler. Her gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri tüketilmelidir. Sıvı bol tüketilmelidir. Mide bulantısı çok olacağından, sigara kokusundan, fazla yağdan, aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
İkinci 3 ay
İkinci 3 ayda anneler hamileliğin farkına daha fazla varıyorlar ve keyfini sürmektedirler. Vücut gebeliğe artık alışmıştır. Dolayısıyla artık görülen sıkıntılar en az seviyeye iner. Bu dönemde kilo artışı hızla görülebilir. Kilo artışının dengeli olabilmesi için yenilenlere dikkat edilmelidir. Ayrıca günde 30 dakikalık hafif yürüyüşler yararlı olacaktır. Bu dönemde ayaklarda ve kaslarda güç azalması yaşanabilir. Bu nedenle kalsiyum ve magnezyum takviyesi gerekebilmektedir. 26. Haftada diyabet kontrolü yapılmalı ve her hangi bir sorun karşısında önlem alınmalıdır.
Son 3 ay
Gebeliğin son aylarına artık gelinmiştir ve anne adayının bebeğine kavuşmasına çok az kalmıştır. Rahim ve karın oldukça büyür ve anne adayı artık yatarken zorlanmaya başlar. Sırt üstü yatılmaktan kaçınılmalıdır. Sol tarafa doğru yan yatmak daha faydalı olacaktır. Kilo artışı artık oldukça fazlalaşmıştır. Doğum için gerekli bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Doğum esnasında gerçekleşecek belirtilerin 37. Haftadan önce olması dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Karında sertleşme, kasılma ve su boşalması erken doğumun habercisi olabilir.