Güveler yapısı itibariyle kelebeğe benzerler. İlk önce yavru iken kurtçuk şeklindedir zamanla kelebek şeklini alırlar. Güveler yapıları itibariyle soluk renkte, mat görünüşlü, tüylü bir haşeredir.
Güvenin yaklaşık 4mm boyunda olan böceklerdir.Güve haşeresi genellikle kumaşları yiyerek kendini besler.
Tineidae familyasından olup türünün en zararlısıdır. Güveler: pupa evresinden çıktıktan sonra erişkin olanları çiftleşirler. Güve yumurtalarını genellikle yünlü giysilere bırakır.
Güve insan ve hayvanlara zarar vermez fakat tahıl olan veya buğday olan yerlerde bunların bulunduğu
depolarda olabilir. Güveler uçan bir haşeredir. Kendisine yaratıcının vermiş olduğu radarlar sistemi sayesinde düşmanlarından bu şekilde kurtulabilir. Düşmanının çok uzaklardan gelen sesini duyarak kendisini koruyabilir. Bu arada güvelerin en büyük düşmanı yarasalardır. Güvelerin ömrü çeşitlerine göre değişir. Güvelerin bağlı oldukları ortama göre çeşitli isimler alırlar.
Güvenin Haşeresinin Türleri
Tahıl Güvesi: Adı üzerinde tahıl vb. ürünleri yiyerek beslenirler. Tahıl güveleri tahıl depolarında sık rastlanmaktadır.
Deri Güvesi: Giysi ve eşyaların üzerinde olan bir haşeredir. Deri güvesi evde ve fabrikalarda rastlanabilirler. Deri güvesi eşyaları kemirerek beslenir.
Halı Güvesi: Halıların içinde saklanarak yaşayan halıların, kürklerin, giysilerin vazgeçilmez bir haşeresidir.
Zeytin Güvesi: Bu haşereler hasat zamanından önce yapraklarda tünel açarlar. Yaprakların alt dallarının kemirerek beslenirler.
Güve ilaçlaması nasıl yapılır?
Güve ilaçlaması güvenin türüne göre değişir. Güvenin tespit ediği yer hemen hızlı şekilde ilaçlanmalıdır. Böylece üremesini engelleyebilirsiniz. Güvenin açık arazide görülmüşse püskürtmeli ilaçlama tekniği kullanılmalıdır.
Güveler nasıl çoğalır?
Bir güve bir ve beş kez üreme yapabilir. Bunlar genellikle mayıs ve nisanın sonlarına doğru üremeye başlarlar. Güveler sıcak ortamlarda hızla üremeye başlarlar.
Güveler zararlı mıdır?
Güveler halı, yünlü kumaşların üzerinde büyük zararlara yol açarlar. Buğday tanesi, yulaf, arpa, zeytin, fındık, kuru üzüm vb. gıdaları yerler.
Güveden nasıl korunabiliriz?
Elbiseleri tavan arasına veya merdiven arasına saklamamalıyız ve elbiselerinizi temiz kutu içinde saklayın. Elbiselerinizi doğru bir biçimde iyi yıkayınız.
Güve ilaçlamada hangi ilaçlar kullanılmalıdır?
Güve ilaçlamada yukarıda belirttiğimiz türlere göre değişik ilaç kullanılır. Genellikle Kokulu ilaçlar su karışımı ile hazırlanıp püskürtme yöntemi ile uygulanır. Kokulu ilaçlamanın uygulandığı alan 4 saat kapalı 2 saat havalandırmak üzere toplamda 6 saat kullanılamaz.