Güneş yanığını önleyin
Güneşe maruz kalmanın etkileri zamanla ortaya çıkar. Amerika Cilt Kanseri Vakfı’na göre, çocukluk veya ergenlik döneminde tek bir güneş yanığı, yaşamın ilerleyen dönemlerinde melanom gelişme riskini en az iki katına çıkarıyor. Her yaşta 5 veya daha fazla güneş yanığı olan kişilerde de melanom gelişme riski 2 kat artar. Solaryum da kesinlikle riskli. Araştırmalar, bu kapalı alanda bronzlaşma eyleminin cilt kanseri riskini de artırdığını gösteriyor.
Cilt tipinize uygun güneş kremleri zararlı güneş ışınlarından korunmak için kullanılabilir, yoğun güneş ışığının olduğu saatler boyunca güneşe maruz kalamazsınız, uygun giysilerle cildinizi koruyabilirsiniz. Yüzünüzü, kulaklarınızı ve omuzlarınızı koruyan geniş kenarlı şapkalar özellikle yararlıdır. Güneş ışınlarından korunmak için uzun kollu açık renkli, hafif giysiler giymek de yararlıdır.
Güneş kremi uygulayın
Güneş kremleri cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarından korur. Güneşten korunmak için 30 koruma faktörüne sahip güneş kremleri yeterlidir. Ancak bu kremlerin etkili olabilmesi için güneşe çıkmadan önce cildinize yeterince sürmeniz gerekir. Cildiniz kırmızıya veya kahverengiye dönerse, yanlış veya yeterli miktarda krem sürdünüz demektir. Her iki saatte bir cildinize güneş kremi sürmeniz önemlidir. Ayrıca egzersizden sonra yüzdükten veya terledikten sonra cildinize tekrar uygulamanız gerekir.
“Sabah erken” ve “öğleden sonra” kuralını uygulayın
Güneş yanığından kaçınmak için sabah erken ve akşam geç saatlerde dışarı çıkılması tavsiye edilir. Özellikle güneş ışınlarının en yoğun olduğu saat 10:00 ile 14:00 saatleri arasında dışarı çıkmamak veya koruyucu önlemler almamak önemlidir. Ultraviyole ışınları da bulutlu günlerde vurur. Bu nedenle bulutlu günlerde havanın kapalı olduğu günlerde güneş kremi sürmek önemlidir.
Kendinizi keşfedin
Vücudunuzu düzenli olarak kontrol edin ve yeni veya değişen benler arayın. Şüpheli bir köstebek bulursanız, hemen bir dermatoloğa görünün. Melanom teşhisi konulursa ve benler ameliyatla ciltten erken dönemde çıkarılırsa cilt kanserini iyileştirmek mümkün olabilir. Tüm kanserlerde olduğu gibi cilt kanseri için de erken teşhis çok önemlidir.
Cilt kanseri, son 20 yılda bir önceki yıla göre yüzde 4 arttı.
Johns Hopkins Medicine ile Anadolu Sağlık Merkezi’nden dermatoloji uzmanı. Mehmet Coşkun Ajay, güneş ışınlarından yetersiz korunma olursa cilt için tehlike sinyalinin çalmaya başladığını söyledi: “Kanserler arasında en sık görülen cilt kanseri türlerinin sayısı her yıl artıyor. En sık görülen kanser türü olan cilt kanserinin son 20 yılda bir önceki yıla göre yıllık yüzde 4 arttığı biliniyor. Bunun başlıca nedenleri arasında; Kanser farkındalığının artırılması ve erken teşhis yöntemlerinin yaygınlaştırılması, daha fazla hastaya teşhis konulması, gökyüzündeki ozon tabakasının inceltilmesi, güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalması veya cildin bronzlaşması, kronik böbrek yetmezliği ve AIDS gibi hastalıklara neden olan hastalıkların artması. bağışıklık sisteminin zayıflaması. Melanom gelişiminin ana riskleri, displastik benler (displastik nevüs) ve konjenital benlerdir (konjenital nevüs). Araştırmaya bağlı olarak, melanom, toplulukların yaklaşık yüzde 4-17’sinde bulunan displastik benlerin yüzde 0.6-2’sinde gelişebilir. Doğuştan benler doğum lekeleridir ve melanom gelişme riski, boyutları ile doğru orantılı olarak artar. Kadınlar, hormonal değişiklikler meydana geldiğinde hamilelik, menopoz ve östrojen hormonu tedavisi gibi durumlarda melanom geliştirme riski daha yüksektir. Tüm kanserlerde olduğu gibi cilt kanseri tedavisinin başarısı erken teşhise bağlıdır. Bu aşamada kişilerin vücutlarını iyi gözlemlemeleri ve düzenli bir doktor kontrolünden geçmeleri çok önemlidir. Genel bir kural olarak, altı ay içinde iyileşmeyen bir cilt lezyonu veya mevcut bir ben değişmeye başlarsa doktorunuza danışmalısınız ”dedi.