Çikolata kisti bir diğer bilinen adıyla ise Endometriozis, rahim içinde yer alan endometrium adlı tabakanın rahmin dışına çıkarak orada büyümesidir. Genellikle ağrı yapan bir rahatsızlıktır. Dünya genelinde özellikle de üreme çağındaki kadınların yaklaşık 176 milyonunu etkilemektedir.
Çikolata kistinin neden oluştuğu hakkında kesin ve kabul görmüş bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat bazı varsayımlar da mevcuttur. Bunlardan birisi genetik faktörlerdir. Eğer kişinin ailesinde çikolata kistine sahip biri varsa kişide de bu rahatsızlığın görülme riski yüksek olacaktır. Bununla birlikte ters yöne doğru menstrüasyon da çikolata kistinin oluşumunda etkilidir. Bağışıklık sisteminde eğer enfeksiyona bağlı bir rahatsızlık varsa bu da vücudu savunmasız bırakacak ve dolayısıyla çikolata kistinin oluşmasına yol açabilecektir. Peki çikolata kistinin belirtileri nelerdir?
- Ağrılı menstrüasyon döngüleri çikolata kistinin belirtilerinden biridir. Eğer kişi ağrılı bir adet dönemi yaşıyor ve buna bağlı olarak da bel ve karın ağrısını şiddetli yaşıyorsa çikolata kisti mevcut olabilir.
- Cinsel ilişkiler esnasında ağrı yaşanıyorsa çikolata kisti mevcut olabilir.
- Dışkı ve idrara çıkmada ağrı yaşanıyorsa ve bu durum özellikle menstrüasyon dönemlerinde belirginleşiyorsa çikolata kisti mevcut olabilir.
- Menstrüasyon dönemleri çok ağrılı ve çok kanamalı geçiyorsa olabilir.
- Menstrüasyon dönemlerinde artan yorgunluk, kabızlık, ishal, bulantı gibi durumlar mevcutsa olabilir.
Çikolata kistinin kesin tanısı elbette ki uzmanlar tarafından yapılacaktır. Tanı konulurken pelvik muayene, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme tekniği ve laparoskopi gibi yöntemlere başvurulabilir. Uzman hekim duruma göre en doğru yöntemi seçecektir. Peki çikolata kistinin tedavisi nasıl olmaktadır? Tedavi için yüksek olasılıkla önce ilaçlar tercih edilecektir. İlaçlar ile istenen sonuç elde edilemez ise cerrahi müdahalelere başvurulabilir. Cerrahi işlem olarak ise laparoskopi tercih edilecektir. Bu tedavide öncelikle göbek deliği bölgesinden küçük bir kesi açılır ve bu açılan keşiden laparoskopi adı verilen bir tüp kistin bulunduğu bölgeye ulaştırılır. Bu tüpte ayrıca kamera ve kesici bir alet de bulunmaktadır. Kistin olduğu bölgeye ulaşılarak kist dokusu kesilir ve bölge kistten temizlenmiş olur.