Beyincik Sarkması Neden Olur?

beyincik sarkması, beyincik sarkması nedenleri, beyincik neden sarkar

Bademcik adı verilen serebellumun alt uçlarının kafatasından omurilik kanalına kadar uzanan fıtığına serebellar prolapsus denir. Oluşan fıtık sonucunda beyin omurilik sıvısı olarak tanımlanan beyin omurilik sıvısının normal akışı bozulur. Bu hastalıkla ilişkili anormallikleri tanımlayan Avusturyalı patolog Hans Chiari tarafından 1890 yılında ortaya çıkan serebellum prolapsusu Chiari malformasyonu olarak da bilinir. Serebellar prolapsus için bir başka iyi bilinen isim Arnold-Chiari’dir. Beyin omurilik sıvısı, serebellumu açıklıktan aşağıya doğru ittiği için kolayca hareket edemez. Bu tıkanıklıktan sonra omurilikte veya beyinde sıvı birikir.beyincik sarkması, beyincik sarkması nedenleri, beyincik neden sarkar

Serebellar prolapsusun nedenleri nelerdir?

Kesin olarak bilinmemekle birlikte serebellum prolapsusu genellikle doğumda mevcuttur. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle olumsuz beyin oluşumundan kaynaklanır.

Dışında; Alkol bağımlılığı, ilaç bağımlılığı, enfeksiyonlar, vitamin ve minerallerin beslenme ihtiyacını karşılamada yetersiz alınması ve annenin hamilelik sırasında bazı kimyasallara maruz kalması gibi nedenlerle beyincik sarkmaları meydana gelebilir.

Serebellar prolapsus belirtileri;

Baş dönmesi ve boyun ağrısı

El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma

Yutma güçlüğü hissi

Üst vücutta ağrı, güçsüzlük ve sıcaklık

Vücudu dengelemede zorluk

Yürüme zorluğu

Ani işitme kaybı

Kol, sırt, bel ve omuzda ağrı,

Kulak çınlaması ve mide bulantısı

Vücutta baş dönmesi ve titreme

Hapşırma, hapşırma ve öksürme,

Gözlerin arkasında ağrı ve çift görme

İlerlerse geceleri oluşan nefes darlığı vardır,

uyku apnesi

Ses kısıklığı, kol ve bacaklarda güç kaybı en sık görülen semptomlardır.

Serebellar prolapsus nasıl teşhis edilir?

Genellikle anne karnında meydana gelen beyincik sarkması, anne karnında veya doğum sırasında bebeğe yapılan ultrason taramaları ile teşhis edilebilir. Muayene sırasında serebellar prolapsus semptomları olan hastalarda denge, bilişsel işlev, hafıza ve hafıza, motor beceriler, refleksler ve hisler değerlendirilir ve teşhis konur. Serebellar prolapsus tanısını doğrulamak için manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ve direkt radyograflar gibi çeşitli görüntüleme teknikleri kullanılır. Sonuçlara göre; Kemik yapısında, beyin dokusunda, organlarda ve sinirlerde bulunan anormallikler için değerlendirilir.

Serebellar prolapsus tedavisi nedir?

Serebellar prolapsusu olan bir hasta şiddetli ağrı çekiyorsa, ilerleme riski göz önünde bulundurularak ilaçlar ve cerrahi kullanılabilir. Bir hastaya uygulanan tedavi, fıtığın tipine, hastanın durumuna ve hastalığın evresine göre farklılık gösterebilir. Çoğu hasta şiddetli baş ağrıları için tıbbi kurumlara gider. Baş ağrıları bazı insanlar için şiddetli iken, bazı insanlar için hafif görünmektedir. Şiddetli baş ağrısı olmayan kişilerde bazılarında hastalığın ilerlemesi korkusuyla ameliyat gerekebilir.  Serebellar prolapsusu olan hastalar, kendi başlarına tolere edebilecekleri hafif baş ağrılarını, karıncalanmaları ve uyuşmaları ağrı kesicilerle geçici olarak tedavi edebilirler. Ameliyat gerektirmeyen hastalar MRG ile izlenebilir. Ameliyat gerektiren hastaların ameliyatları, kafatası kemiğinin bir kısmı çıkarılarak gerçekleştirilir. Beynin açıkta kalan kısmı vücudun başka bir bölgesinden alınan doku ile kaplıdır. Bu operasyon beyincik ve beyin sapı için geniş bir alan oluşturacaktır. Ameliyat sonucunda büyütülen ameliyat sayesinde omurgaya binen baskı azalacaktır. Gerekirse, beyinciğin amigdalası bir elektrik akımı kullanılarak azaltılabilir. Alanın daha fazla büyütülmesi gerekiyorsa, omurganın bir kısmı da çıkarılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir