Beyin tümörleri kafatasında yer alan tümörler olduğu için basınç artışına bağlı olarak farklı semptomlar gösterebilirler. Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma en önemli semptomlardan bazılarıdır.
Beyin tümörleri, beynin kendisinden kaynaklanan tümörlerin yanı sıra çevredeki dokudan kaynaklanan ve kafatasını istila eden tümörleri içerir.
Bazı kanser türlerinde olduğu gibi, beyin tümörlerinin neden geliştiği sorusuna hala net bir cevap yok. Ancak bir beyin tümörü hakkında kesin olarak bilinen şey, tüm yaş gruplarında görülebilmesidir. Dünya nüfusu yaşlandıkça, beyin tümörlerinin görülme sıklığı artmaktadır.
Beyin tümörleri, insanların öğrenmeyi bile reddettiği ve ciddi sonuçları olabilen sağlık sorunlarından biri olarak kabul edilir. Yaşam kalitesinde ve süresinde düşüşe neden olan beyin tümörlerinde ölüm meydana gelebilir.
Toplumda beyin tümörlerinin görülme sıklığının daha sık olacağı tahmin edilmektedir. Bunun nedeni dünya nüfusunun yaşlanmasıdır. Beyin tümörlerinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Bu prognoz nedeniyle, bilim adamları beyin tümörlerini tedavi etmeye ve ardından yaşam kalitesine odaklanıyorlar.
Semptomlar
Beyin tümörleri kafatasında bulunan tümörler olduğundan, kafatasında artan basınç şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi yaygın semptomlara neden olabilir.
Ek olarak, etkilenen beynin alanına bağlı olarak farklı semptomlar ortaya çıkar. Bunlar; Güçsüzlük, uyuşma, yürüme bozukluğu, görme kaybı, işitme kaybı, hafıza bozukluğu, konuşma güçlüğü, vücudun sağ veya sol tarafında dengesizlik. Hipofiz bezi tümörleri ile; Adet düzensizlikleri, el ve ayaklarda büyüme gibi çeşitli hormonal bozukluklar ortaya çıkabilir.
Teşhis yöntemleri
Beyin tümörlerinin teşhisinde kullanılan görüntüleme teknikleri; beyin tomografisi ve manyetik rezonans görüntüleme. Beynin görüntülenmesi, bazı spesifik tümörler hakkında değerli bilgiler sağlar. Bununla birlikte, şu anda, manyetik rezonans görüntüleme beyin tümörlerinin teşhisi için standarttır.
Bu, beynin yapısı, tümörün bulunduğu bölge, bazen tümörün türü ve bu tümörün beyni ve sinirleri ne ölçüde etkilediği hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. Ek olarak, anjiyografi ve PET gibi diğer teknikler gerekli olabilir. Onların yardımıyla, tümöre giden kan akışının özellikleri ve kötü huylu olup olmadığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Tedavi yöntemleri
Beyin tümörlerinin tedavisinde temel olarak 3 farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; cerrahi, ilaçlar ve radyasyon tedavisi. Bu yöntemler arasında genellikle cerrahi yöntem öne çıkmaktadır. Çünkü; Tümörler genellikle kafatasındaki beyne baskı yapar ve kafa içi basıncı artırır.
Ameliyat
Cerrahi tedavi ile; Tümörü çıkarmak, beyni ve sinirleri rahatlatmak ve tümör tipini belirlemek için patolojik incelemeler mevcuttur. Üstelik günümüzde cerrahi tedavide muazzam ilerleme var. İşte bazı örnekler; Cerrahi mikroskop kullanımı standart hale geldi. İntraoperatif MRG kullanımı bazı tümörlerin çıkarılmasına önemli katkı sağlar. Geçmişe kıyasla ameliyatla ilişkili komplikasyonların sayısı önemli ölçüde azaldı.
Kemoterapi (ilaç tedavisi)
İlaç tedavisi alanında son yıllarda çok önemli değişiklikler yapıldı. Kötü huylu tümörler için yaygın olarak kullanılan kemoterapi, hastaların ömrünü uzatır ve bazen tam iyileşme sağlar. Ancak bazen iyi huylu tümörlerde, özellikle hipofiz tümörlerinde ilaç tedavisi gerekir.
Radyasyon (radyasyon tedavisi)
Beyin tümörlerinde radyasyon kullanımının uzun bir geçmişi vardır. Ayrıca radyocerrahi olarak adlandırılan gamma knife, CyberKnife radyocerrahi gibi yöntemler de beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılabilir.