Ben (Nevüs) Nedir?

Ben (Nevüs) Nedir?

Genellikle hepimizin vücudunun bir yerinde kabaran çeşitli renklerde deri parçaları vardır. Bunları hepimiz “ben” olarak nitelendiririz. Peki ben (nevüs) nedir?

Ben vücudumuzda genellikle rengi yuvarlak, oval ya da yayvan olan deri parçasıdır. Genellikle açık ya da koyu kahverengi rengindedir. Bu deriye rengini veren melanosit adı verilen hücrelerdir. Bu hücreler sayesinde benin köklendiği söylenebilir. Genellikle benlerin pek çoğu doğuştan gelir ama bazı benler de genellikle gençlik dönemlerinde ortaya çıkar. Ama benlerin pek çoğunun genetik kaynaklı olduğu söylenebilir.

“Ben (nevüs) nedir?” sorusu sorulduğunda benlerin renklerinden de bahsetmek gerekmektedir. Benler oldukça farklı renklerde olabilir. Açık ve koyu kahverengi olabilecekleri gibi mavi siyah renkte, pembemsi ya da deri renginde de olabilirler. Bazı dönemlerde yeni benler de ortaya çıkabilir. Aynı zamanda var olan benler değişebilir, yenileri ortaya çıkabilir.

Genellikle “Ben (nevüs) nedir?” diye soranlar benlerin kanserleşme tehlikelerinden de korkmaktadır. Standart formdaki benlerin kanserleşme ihtimalleri oldukça zayıftır. Ama bazı benler kanserleşebilir ve “Malign Melanom” adı verilen bir deri kanserinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan biri benin rengidir. Aynı zamanda benin görüntüsü de önemlidir. Girintili çıkıntılı olan bir ben tehlikeli olabilir. Bunun yanında benin üzerinde herhangi bir sebep olmadan yara çıkması ya da benin

Lazerle Ben Aldırmanın Yan Etkisi Var Mıdır?

Genellikle pek çoğumuzda ben ya da nevüs adı verilen deri kabarcıkları ya da deri parçalarının bulunduğu bilinmektedir. Pek çok kişi estetik kaygılar nedeni ile ben aldırmak istemektedir. Bazı kişiler ise tamamen sağlık sorunları nedeniyle veya ilerde yaşayabileceği sağlık problemleri riskine karşı benlerinin alınmasını istemektedir. Genellikle zararlı olan ve deri kanserine neden olabilecek benleri lazer ile ben aldırmak doğru değildir. Bu tür benlerin cerahi müdahele ile alınması ve alınan parçanın patolojiye gönderilmesi cok daha doğrudur. Bu benlerin öncelikle doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Lazerle ben aldırmanın yan etkisi var mıdır? Pek çok kişi bu sorunun cevabını aramaktadır. Lazer tedavisi hem kanamayı hem de acıyı en az seviyeye indirdiği için oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Lazer yöntemi ise bu yöntemler arasında risk en az olan yöntemdir. Lazerde ben aldırma işleminin oldukça kısa sürdüğü söylenebilir. Aynı zamanda kabuklanma 3-5 gün sürmekte bunun sonrasında kabuk düşmektedir. Bu cildin altından yeni bir cildin çıktığı ve söz konusu pembeye yakın renkte olan cildin de zamanla eski cilde benzediği bilinmektedir. Bu süre genellikle 1.5 ay olarak belirtilmektedir.

“Lazerle ben aldırmanın yan etkisi var mıdır?” sorusuna hiçbir yan etkisi olmadığı söyliye biliriz ancak özelikle kanser riski taşıyan yada kanserli dokunun oluştuğu benler lazer tedavisiyle aldırılmamalıdır. Bu konu diğer ben aldrıma yöntmeri olan rf ile ben aldırma, koter ile ben aldırma yöntemleri içinde geçerlidir. Cünkü bu yöntemlerin hepsinde işlem yapılan doku işlem sırasında yok olmaktadır ve yapılması gereken patolojik incelemeler maalesef yapılamamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir