Baharatların Faydaları Nelerdir?

baharatların faydası, hangi baharat neye iyi gelir, sağlığa faydalı baharat

1-karabiber

Başlıca etkinliği, tükürük ve mide suyunun salgılanmasını artırarak sindirimi ve metabolizmayı hızlandırmasıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini düzenleyen ve spazmları gideren etkileri olduğu bilinmektedir. karabiber; Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını gösteren çalışmalar var. Tansiyonu düşürmesinin yanı sıra bakır içeriğinden dolayı kemik sağlığına olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir. Ülkemizde yemeklerde yaygın olarak kullanılsa da demlenip çay şeklinde de tüketilebilir.baharatların faydası, hangi baharat neye iyi gelir, sağlığa faydalı baharat

2- Karanfil

Gaz giderici özellikleri ile tanınan karanfil, mide bulantısını gidermede etkilidir. Özellikle bakteri veya virüslerin neden olduğu ağız ve boğaz enfeksiyonları için antiseptiktir. Yemeklerden sonra karanfil çayı içmek ağız kokusundan kurtulmanıza ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir.

Suya, günlük çaya veya et ve çorbalara katabilir veya 10-15 dakika demleyip çay olarak tüketebilirsiniz.

3-Kişniş

Sindirime yardımcı olan kişniş, hazımsızlık, iştahsızlık ve gaz söktürücü olarak kullanılabilir. Sindirim sorunlarının yanı sıra kişnişin stres ve uyku sorunlarını azalttığı bilinmektedir. Öğün aralarında hazırladığınız salata soslarında veya çaylarda günde 3-4 gram öğütülmüş tohum tüketebilirsiniz.

4-Tarçın

Tarçın kabuğunun kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürmede büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Çin tarçınının kan şekeri seviyeleri üzerindeki olumlu etkileri daha da belirgindir. Bakteri ve mikroorganizmalar üzerindeki etkilerinden dolayı soğuk algınlığı için çay olarak da tüketilebilir. Tarçın ayrıca iştahsızlık, hazımsızlık, kramplar, gaz ve şişkinlik için de kullanılabilir. Alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden hassas kişilerde ve hamilelerde kullanılmalıdır.

0,5-1 gr tarçın kabuğu öğütülerek kaynamış suda 15 dakika demlenip günde 3-4 kez tüketilebilir veya çay, süt, yoğurt veya sütlü tatlılara eklenebilir.

5-NANE

Nane yağı kokusunun migren ve gerilim tipi baş ağrıları üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Nane yaprakları hazımsızlık ve mide krampları için faydalıdır. Safra salgısını arttırdığı için safra taşı ve reflü şikayeti olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

6-Zencefil

En önemli özelliği mide bulantısını bastırmadaki faydalı etkisidir. Kemoterapi gören hastalarda, anesteziden kaynaklanan postoperatif bulantılarda ve hamilelik sırasında sabah bulantılarında da kullanılır. Yemeklerden sonra uygun miktarlarda tüketildiğinde safra salgısını artırarak yağlı gıdaların sindirimine yardımcı olur. Antiinflamatuar etkisinden dolayı kemik romatizma şikayetlerini giderdiğini ve tümör gelişimini engellediğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Hamile kadınlarda, miktar günde 15 gr’ı geçmemelidir. Safra taşı şikayeti olan ve safra kesesi olmayan kişilere önerilmez. Limon ve bal ile yapılan çay soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürük için etkilidir.

7-Zerdeçal

Son araştırmalar, zerdeçalın temel bileşenleri nedeniyle kanserin önlenmesinde ve tedavisinde etkili olabileceğini düşündürmektedir. Bir antioksidan olan zerdeçal, karaciğer hasarlarını da önleyici etkiye sahiptir. Antimikrobiyal ve kan sulandırıcı özelliklerinin yanı sıra Alzheimer ve artrit gibi hastalıklar için de kullanılabilir. Rahim hareketini artırabileceğinden hamile kadınlar için önerilmez. Günlük 0,5-1 gr zerdeçal tüketildiğinde herhangi bir risk yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir