Alkol Zehirlenmesi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

alkol zehirlenmesi, alkol zehirlenmesi tedavisi

Kandaki alkol seviyesinin yükselmesi, alkol zehirlenmesi olarak tanımlanır. Alkol zehirlenmesi için uzmanlar genellikle kandaki alkol miktarının 50 mg ve üstü olması gerektiğini fakat yine de bu miktarın kişiden kişiye değişebileceğini söylerler. Sonuç olarak bazı kişilerin kanında 30 mg alkol bulunması durumunda bile alkol zehirlenmesi belirtileri görülürken bazılarında (özellikle de iri yapılı kişilerde) bu miktar 100 mg’ı bile bulabilmektedir. Üstelik kadınlar genellikle alkole karşı daha hassastırlar ve daha düşük miktarlarda alkol alınmasıyla bile alkol zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkabilir.Kandaki alkol miktarı 300 mg’ı geçtikten sonra, kişide şuur kaybı ve sara nöbetleri görülebilir ve kişi alkol komasına girebilir.alkol zehirlenmesi, alkol zehirlenmesi tedavisi

Alkol Zehirlenmesi Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Aslında halk arasında “çakırkeyif” olarak bilinen durum alkol zehirlenmesinin ilk belirtilerindendir. Keyiflenme hali, konuşmada ve yürümede bozukluklar, düşünmede ve karar vermede bozukluklar alkol zehirlenmelerinin belirtileri arasındadır.Yüksek miktarda ve hızlı bir şekilde alkol alındığında ise, kusma, düzensiz nefes alışı, yüzde mavimsi bir renk görülebilir. Şuur kaybı da alkol zehirlenmesinin en belirgin özelliklerindendir.

Alkol Zehirlenmesi Durumunda İlk Müdahale Nasıl Yapılmalıdır?

Eğer alkol zehirlenmesi henüz şuur kaybına yol açmamışsa, hastaya su ve ayran benzeri, kandaki alkol miktarını düşürecek türden şeyler içirilebilir. Hasta kusturulabilir.Eğer alkol zehirlenmesi belirtileriyle beraber hastada sürekli bir kusma hali ve şuur kaybı da varsa mutlaka hasta acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli veya ambulans çağırılmalıdır.

Alkol Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Alkol zehirlenmesi geçiren bir hastaya acilde ilk müdahale yapılırken hastanın şuuru kontrol edilir. Şuuru yerindeyse midesi yıkanır fakat hastanın şuuru yerinde değilse, hastanın midesi, mideye boru gönderilerek yıkanır ve hastaya hemen içerisinde şeker ile vitamin bulunan bir serum takılır.

Eğer hastanın kanındaki alkol miktarı 300 – 400 mg.’ın üzerindeyse, hastanın kanındaki alkolü bir an evvel temizlemek için hasta diyalize takılır ve idrarını yapıp yapmadığı kontrol edilir. Bu sırada alkolün diğer organlara zarar verip vermediği araştırılır. Böbrek veya karaciğerde herhangi bir yan etki olup olmadığı testler sonucu ortaya konur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir