Semptomlar
Ağız kokusu tıbbi bir durum olmamakla birlikte birçok hastalığın belirtisidir. Yediğiniz yemeğe bağlı olarak fizyolojik olarak ortaya çıkabilen ağız kokusu normal kabul edilir. Patolojik durumların neden olduğu ağız kokusu da vardır. Bunlar;
Çürük
Sinüzit
Angina pektoris
Burun boşluğu gibi boğaz hastalıkları.
Reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları
Şeker hastalığı
Karaciğer yetmezliği
Ayrıca böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıkların bir belirtisi olabilir.
Aseton ve meyve kokusu özellikle şeker hastaları ve böbrek hastalığında ortaya çıkan amonyak ağız kokusu için karakteristiktir.
Teşhis yöntemleri
Koku, diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz durumu tedavi edebilir. Ağız kokusu, bir süre sonra sadece bir kişiyi değil, etrafındakileri de rahatsız edecek bir düzeye ulaşabilir.
Ağız kokunuz varsa, ağız kokusuna neden olan durumu teşhis etmek çok önemlidir. Diş çürüklerini kontrol etmek için diş muayeneleri ve röntgenler yapılabilir. Ayrıca diş eti hastalığı fizik muayene ile teşhis edilebilir.
Muayeneden sonra ağız kokusuna neden olabilecek diğer durumları araştırmak için çeşitli kan testleri gerekebilir.
Tedavi yöntemleri
Kötü ağız hijyeni ağız kokusunun önemli bir nedeni olabilir. Bu durumda dişlerinizi günlük fırçalamak, diş ipi ve gargara kullanmak gibi basit yöntemler işe yarayacaktır.
Florlu diş macunu kullanılarak günde 3 defa dişler en az 2 dakika fırçalanmalı, her yemekten sonra dişler arasındaki yemek artıkları diş ipi ile gerekirse antibakteriyel gargara kullanılmalıdır.
Dilinizdeki bakterileri temizlemek için özel olarak tasarlanmış dil temizleme fırçaları ile gün boyu dilinizde biriken bakterileri temizleyebilirsiniz. Takma diş kullanıyorsanız, bunları gece boyunca çıkarın ve ertesi gün takmadan önce iyice temizleyin.
Gün içinde daha az su alımı da ağız kokusuna neden olan faktörlerden biridir. İçme suyu, ağızdaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olan tükürük üretimini uyarır. Ayrıca kişi sigara içerse, sigarayı bırakmak ağız kokusunda önemli rol oynar.
İyi ağız ve diş bakımına rağmen koku devam ederse, diğer altta yatan nedenler düşünülebilir.
Ağız kokusu diş çürüğü veya diş eti enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz ağız kokusunu en uygun tedavilerle tedavi edebilir. Ağız kokusuna neden olan diğer bir faktör diş taşıdır ve yılda bir kez temizlenmesi gerekir. Sağlıklı bir kişinin yılda iki kez diş ve diş muayenesi yaptırması önerilir.